IF Älgarna
Historik
Ingvar Sundén

Kort historik om IF Älgarna

Vid en sammankomst på Lövuddens sågverks kontor den 19 februari 1919 beslöt några utbrytare från den då stora och dominerande ungdoms- och idrotts föreningen Härnösands sportklubb att bilda en ny förening vilken fick namnet Säbrå skidlöparklubb, namnet ändrades en kort tid därefter till skidlöparklubben Älgarna, för att efter ännu någon tid ändras till Idrottsföreningen Älgarna.

Verksamheten utökades och växte kraftigt och som mest fanns sju sektioner verksamma inom föreningen. Att byta namn från skidlöparklubb till idrottsförening var därför säkert ett riktigt beslut.

Som de flesta idrottsföreningar har IF Älgarna stött på svårigheter och motgång, men föreningen kan även se tillbaka på lysande framgångsrika år, exempelvis inom fotbollen. Idag är IF Älgarna en ren fotbollsklubb. Fotbollen togs upp på programmet år 1920 och har funnits med sedan dess. Spel i näst högsta divisionen i det nationella seriesystemet ett par år är den främsta meriten.

Många minns säkert "klassikern" 1953-07-19: Match i svenska cupen mellan IF Älgarna och Helsingborgs IF inför 6495 betalande åskådare på Ängevallen - vilken fotbollsfest. Ängevallen är numera IF Älgarnas hemmaarena, där har man sitt klubbrum och sitt kansli.

Skrivet av: Ingvar Sundén